Jdi na obsah Jdi na menu

Klub chovatelů strukturových holubů

18. 1. 2010
Klub chovatelů strukturových holubů
 
a jejich speciální výstavy
 
Klub chovatelů strukturových holubů byl založen 27.11.1976. Již předtím se v roce 1975 ve Vysokém Mýtě konala první neoficiální výstava budoucího klubu. Pro zajímavost – vystaveno bylo 62 ks pávíků. Nejlepší ocenění získal přítel Kuras na bílé.
 
Nultá výstava byla uspořádána jako celostátní výstava anglických pávíků při oblastní výstavě v Ostravě 24. – 26.9. 1976 Bylo na ní vystaveno 71 pávíků. Při této výstavě byla svolána schůze chovatelů pávíků, na které byl navržen a schválen přípravný výbor pro založení klubu. Klub byl schválen s podmínkou, že kromě chovatelů pávíků bude sdružovat i chovatele dalších plemen strukturových holubů – chovatelů parukářů a kudrnáčů. Činnost klubu byla stanovena datem 1.1.1977.
 
Následně se konaly pěkné speciální výstavy po různých koutech naší vlasti. A tak pamětníci vzpomínají na místa jako Ostrava, Bílovec, dlouho populární Plačice, poté Choceň, Litomyšl či v poslední době jihomoravské Velké Pavlovice.
 
Členové klubu byli velice progresivní a již v 80 – letech minulého století věnovali enormní úsilí možnosti uspořádat speciální výstavu se spřátelenými chovatelskými kluby ze sousedních zemí – tehdejší NDR a NSR, Rakouska, Maďarska a Polska. Přes veškerou snahu se tuto akci nikdy nepodařilo realizovat. Narážela na spoustu překážek a komplikací, které nebylo v silách klubu překonat. Ovšem i přes neúspěch se díky navázaným kontaktům vytvořily bližší přátelské vztahy mezi jednotlivými chovateli v sousedních zemích, které trvají do dneška. Snaha o mezinárodní spolupráci je jedním z hlavních motivů činnosti speciálního klubu i v dnešní době. Je potěšující, že neustále přináší své ovoce. Představované je návštěvami zahraničních chovatelů u nás, i návštěvami našich chovatelů v zahraničí. Ty jsou spojené s importem kvalitních zvířat ať už z evropských zemí či dokonce Josefem Kostkubou ze zámoří. Naši členové vystavují na různých mezinárodních výstavách včetně Evropských výstav s pěkným ohodnocením.
 
 Vyvrcholením dlouholetého snu mnoha chovatelů, bylo posuzování anglických pávíků na speciální výstavě ve Velkých Pavlovicích v loňském roce předním evropským odborníkem na pávíky, německým chovatelem a posuzovatelem Rudigerem Lorenzem. Této výstavy se po mnoha letech zúčastnili se svými holuby i naši slovenští přátelé, z nichž někteří opětovně vstoupili do klubu.
 

Klub pravidelně vydává svůj Zpravodaj a pořádá speciální výstavy. Také vydal ve dvou vydáních brožuru Chov strukturových holubů, videokazetu Chov strukturových holubů a iniciativou svého člena Josefa Kostkuby Ročenku za rok 1997 a 1998. V minulosti proběhly setkání členů klubu, které se ve velmi přátelské atmosféře a příjemném prostředí hustopečských sklepů konaly za velké obětavosti manželů Sedláčkových. Jak je z výše uvedeného zřejmé – v roce 2006 oslavil klub 30 let od svého založení. 

 

Do budoucnosti je prioritou mezinárodní spolupráce. V letošním roce by na speciální výstavu měl opět přijet posuzovat pávíky Rudiger Lorenz z Německa. Chtěli bychom přivítat posuzovatele z Německa i na ostatní vystavovaná plemena. Uvažujeme i o výměně – pozveme německého specialistu na posouzení kudrnáčů k nám na speciální výstavu a naopak náš posuzovatel – odborník na kudrnáče – Alexandr Veselý by mohl posuzovat v Německu.
 
Z krátkodobějších cílů by výbor klubu chtěl realizovat posouzení pávíků a parukářů tzv. americkým způsobem nebo letní setkání členů. Nadále bychom chtěli prohlubovat mezinárodní ráz našich speciálních výstav. Rádi mezi s sebou přivítáme nejenom slovenské chovatele pávíků, ale i ostatních plemen, abychom porovnali kvalitu i rozšířili paletu vystavovaných plemen. Ne – nezajímavá by byla na našich speciálních výstavách i účast chovatelů strukturových holubů z ostatních zemí, abychom srovnali na vlastní oči kvalitu zemského chovu strukturových holubů.
 
Na našich speciálních výstavách bývá k vidění okolo 400 holubů. Nepřehlédnutelné je velké množství kvalitních pávíků, zdařile jim konkurují parukáři či oblíbení kudrnáči. V nemalém počtu jsou vystavováni i čínští holubi a staroholandští kapucíni, sporadicky i indičtí pávíci a ostatní plemena. Troufnu si říci, že spousta holubů, vystavovaných na naších posledních výstavách již dosahovala mezinárodních parametrů.
 
 
 
Za výbor klubu chovatelů strukturových holubů zpracoval
 
Jiří Barták
 
(pozn. v textu byly citovány údaje z Ročenky Klubu chovatelů strukturových holubů a brožury 20 let klubu chovatelů strukturových holubů, autoři článků Ladislav Chleboun sen. a Miroslav Zamykal)
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář